keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Lämmineveriset "Ne ex-ravurin raakit"

Ajattelin tälläkertaa kirjoittaa teille omaa mielipidettäni näistä lämminverisistä ravihevosista ja ”ex-ravurin raakeista”. Haluan myös ilmaista omaa mielipidetääni tässä näistä lämminverisistäratsuhevosista.
Tämä teksti ei ole loukkaus MITÄÄN rotua kohtaan. Kirjoitan vain siis omaa mielipidettäni ja asiaani lämminverisistä ja niihin voi monella olla myös omaa mäkökontaansa. Niistä on paljon mielipiteistä, ja monesti kysytään ” Ooks sä niitten puolella?”. Ei, en ole kummankaan rodun jalostuksen puolella.
Eli siis oma suhtautumiseni lämminverisiin ravihevosiin on hyvä. Mielestäni ne ovat hyviä omassa lajissaan ja täyyy muistaa että ne on jalostettu juoksemaan, ja sitä ne rakastaa. Lämminverinen ravihevonen voi juosta 12-vuotiaaksi asti raveissa ja voi voittaa suuriakin summia. Monesti myös Ruotsin puolelta tuodaan Suomeen hyviä sekä hiukan rikkinäisiäkin hevosia. Lämminverisen ravihevosen rakenne on jalostettu kärryjen eteen ja jalat jalostettu juoksemaan lujaa vauhtia, nimenomaan ravia.
Ravihevonen omassa lajissaan, huomaa jalkojen nouseminen korkealle.
Lämminerinen ratsuhevonen on taas tämä ”puoliverinen”. Epäilen että tämä nimi on annettu korostamaan sen eroa lämminverisestä. Niitä taasen on jalostettu enemmän ratsukäyttöön. Niiden linjat on luotu taipumaan muotoon ja hyppäämään suuriakin esteitä. Ne ovat linjakkaampia omiin lajeihinsa nähden. Niistä taas ei olisi niinkään juoksemaan kovaa raveissa. Tämä on siis yleistystä, en puhu kaikista ”puoliverisistä”.
Lämminverinen ratsuhevonen
Tori.fi, Hevostalli.net, tms. on täynnä myytäviä ravihevosia. Siihen on syynsä. Monesti syynä on se, että ne ovat menneet jostain syystä rikki. Joko treenattu nuorena liian lujaaa tai sitten on käynyt onnettomuus. Monta vaihtoehtoa. Kuitenkin on myös ehjiä ja terveitä yksilöitä, joista ei esimerkiksi hitaden tai juoksuhaluttomuuden takia tullut juoksijaa. Niitä taas ei kalliilla voi myydä, ellei ole hyvä suku ja rakenne jotta saataisiin laitettua siitokseen. Monesti lämminverisistä voi saada raviuran jälkeen hyviä maastommopoja, mutta monesti niistä ei tule sen enempää. Harraste mielessä lv saattaa innostua hyppäämisestä, ja siinäkin lämminverinen voi olla ihan omaa lajiaan. Lämminveriset ovat nimittäin aika varmoja jaloistaan, sillä kovassa vauhdissa niihin ei auta sotkeutua.
En kuitenkaan yleistä liikaa sitä, ettei lämminverisistä välttämättä mitään tulisi. Niistä voi tulla paljonkin! Muutamia lämppäreitä, nimenomaan entisiä ravureita tiedän hypänneen muutamia 100cm luokkia ja kisanneen HeA koulussa. Se on kuitenkin aika harvinaista. '

Entinen ravuri sopii mielestäni kokeneelle ratsastajalle, jolla on aikaa ja motivaatiota jatkaa monien vuosien projektia. Hevosen lihaksistoon alkuperäisesti jo hiukan erilainen, ja laukka saattaa jäädä aina hiukan nelitahtiseksi. Joskus niillä voi olla toki kolmitahtinen laukkakin, mutta se riippuu taas ihan hevosen rakenteesta.

Eniten minua harmittaa, kun tytär kinuaa hevosta ja haluaa ”pelastaa” yhden hevosen teurastukselta ellei se mene myydyksi. Harvemmin näillä tytöillä on kuitenkaan tietoa oikeasti lämppärin koulutuksesta ratsuksi tai lämminverisen lihaksiston kehityksestä. Sen hevosen rakenne ei muutenkaan ole samanlainen kuin puoliverisella, ja se täytyy myös muistaa. Mielestäni entisiä ravureita täytyisi kaupata vain kokeneille ihmisille, joilla on oikeasti taitoa ja motivaatiota viedä hevosta eteenpäin.

Erikseen ovat sitten vielä nämä risteytekset. Esimerkiksi risteytys ponit tms. Joita halutaan jalostaa esimerkiksi ratsu käyttöön. Ne ovat usein soveltuvia vähän jokaiseen lajiin ja niitä suosittelen koulutettuina ja jo hiukan iäkkäimpinä kokemattomille ratsastajille. Jos vähän kokenut ihminen haluaa hevosen, mielestäni hän tarvitsee opetusmestarin ellei perheessä/tuttavapiirissä ole muita kokeneita hevosihmisiä.


Risteytysponi - rakenne
Ettei nyt mene täysin varoituksiksi, niin haluan mainostaa että lämminveriset soveltuvat myös moniin lajeihin. Ne ovat yleensä keskiverto harrasteratsuja ja soveltuvat mielensä puolesta moneen lajiin. Lämminverisistä on oikeasti moneen lajiin! Lämminveriset voivat olla myös varmajalkaisuutensa takia hyviä hyppääjiä. Laukasta tosin ei kaikilla hevosilla tule ikinä kolmitahtista, mutta kyllä ne sillä neltahtisella laukallakin pärjäävät jos vain niillä riittää tasapainoa. Usein laukka muokkautuu lopulta kolmitahtiseksi kun tasapaino ja lihasmassa on kohdillaan. Ei kaikilla hevosilla, sekin on paljon rakenne kohtaista. Lämminverisillä on usein myös näyttävä ravi, jos takajalat saa venymään taaksepäin, sillä yleensä ne "lepattavat" kun ne ravaavat.


Tavallinen "ravurin ravi"
Tosiaan lämminverisillä on usein näyttävät liikkeet ja niillä on usein rauhoittuessaan aika tasaiset askeleet. Täytyy kuitenkin muistaa, että kilpailuajoilta ja jalostuksen vuoksi voi olla, että kilpailu vietti ja nopean tahdin meneminen ei ravurilta välttämättä lähde koskaan.


Lämminverinen laukkaamassa
Lämminverisillekin voi opettaa "muodon". Se ei välttämättä ole samanlainen kuin edes keskiverto puoliverisillä, muuta joskus siitä saattaa ehkä tullakkin jotain. Sekin riippuu todella paljon hevosen rakenteesta. Ja tietty hevosen liikkeillä on osansa asiaan. Niin hevoskohtaista.

Eräänlainen ravurin peräänanto.
Mitähän muuta? Itse tosiaan rakastan lämminverisiä ja moni ratsastuskerta on osoittanut minulle että lämminveriset on se mun juttu! Alas voitte kertoa mikä on teidän lempirotunne ja mikä on teistä toisin kuin postauksessa?
Rakenne erot, oikealla 14.5.16  ja vasemmalla 28.9.15 ratsukäytössä ollut jo pidemmän aikaa, nyt enemmällä liikutuksella, ei toiminut ikinä kunnon ravurina

- Rosa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti